Kako doći do Stare planine

Stara Planina je udaljena 70 km od Niša, 100 km od Zaječara i 50 km od Knjaževca ili Pirota čijim opštinama pripada najvrednijim delom, udaljena je oko 50km. Od Beograda je udaljen 330km, a od Sofije 120km.

Najbliže naseljeno mesto turističkom centru je selo Kalna, udaljeno 25 Km. Babin zub je jedan od vrhova Stare planine i nalazi se na 1.780 m/nv.

UDALJENOST OD NEKIH GRADOVA

Beograd Stara planina 330km
Beograd Zaječar 240km
Zaječar Knjaževac 50km
Knjaževac Kalna – Stara planina 50km
Novi Sad Stara planina 410km
Niš Stara planina 80km
Niš Knjaževac – Kalna 110km

PRILAZNI PUTEVI:

Beograd- Zaječar-Knjaževac-Kalna-Babin Zub, uradjen je nov put sve do  Zaječara od  Zaječara je delimično nov i star put u dobrom stanju mozda i najbrzi put do Stare planine.

Knjaževac-Kalna-Babin Zub. Kada putujete iz Beograda ili zapadnog dela Srbije ovaj put je najkraći. Dugo godina nije popravljan i slobodno možemo reći da je u jako lošem stanju. Ima dosta krivina, a u klisuri redovno ima odrona. Savetujemo da, ukoliko ne poznajete put, nađete drugu alternativu.

Niš-Svrljig-J.Izvor-Kalna-Babin Zub. Ovaj put je 30km kraći od puta preko Knjaževca. Deo puta od Svrljiga do sela Jalovik Izvor je lokalnog karaktera, bez horizontalne signalizacije i sa vrlo slabom vertikalnom signalizacijom. Treba napomenuti da ima dosta rupa i da je zbog slabe signalizacije lako zalutati.

NAPOMENA: Ovaj put je manje važnosti i samim ti slabije održavan od puta Svrljig-Knjaževac, tj. prevoja Tresibaba.

Niš-Pirot-Kalna-Babin Zub. Iz Niša možete da idete autoputem prema Pirotu i da se isključite za Temsku. Deo puta između Temske i Kalne je lošeg kvaliteta sa velikim brojem klizišta i rupa, pa se vozačima savetuje OPREZ!!!

NAPOMENA: U toku zime je dobro održavan.

PREPORUČEN PRAVAC

Beograd – Zaječar – Knjaževac – Kalna-Babin Zub, uradjen je nov put sve do  Zaječara od  Zaječara je delimično nov i star put u dobrom stanju mozda i najbrzi put do Stare planine.
Beograd - Niš – Svrljig – Knjaževac – Kalna – Jabucko Ravnište. Put je dugačak od Niša 110km, sa dobrom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. Ovaj pravac se redovno održava i trenutno je najbolji izbor za dolazak na Staru planinu.

PREVOZ AUTOBUSOM

Za posetioce Ski centra na Staroj planini, u predstojećoj sezoni 2013/2014, organizovan je prevoz na relaciji Novi Sad – Beograd – Stara planina. Polazak je iz Novog Sada, u 06,15, Lokomotiva stanica, iz Beograda u 08,00, parking iza Sava centra, a dolazak na Staru planinu u 14,00, ispred „Falkensteiner hotela Stara planina“. Polasci su garantovani u toku cele zimske sezone, svake nedelje, u periodu 22.12.2013 – 30.03.2014.godine. Cena povratne karte je 65, a u jednom pravcu 49 evra. Kompletnu logistiku pružiće „Supernova travel“ i ”San Marco travel”.

Polazak iz Zaječara i Niša

Informacije i rezervacija na telefon:

019 733359
063404894
0646825630