Etno turizam

Dopisnica: Selo Ćuštica

Lekar neguje, priroda leči

Autor: Nevena D. Lazić

Kroz selo vijuga uska ulica oko koje je smeštena većina kuća koje su mahom napravljene u predratnom maniru sa sve opekom, kamenom i slamom.

Tek po neko domaćinstvo ima moderniju spoljašnjost i ona se ogleda po kitnjastim detaljima kao što su lukovi i ornamenti oko prozora ili vrata. Meštani nisu navikli na buku, te je prolazak automobila kroz selo uneo nemir.

- Jeste li pitali da li smete da snimate? Jel’ to za neke medije? – vidno zbunjen i ljut dreknu na nas sredovečni meštanin dok smo oduševljeno fotografisali njegovu kolekciju raznobojnih, dobro očuvanih „fića“. Morali smo objašnjavati da je svo to silno škljocanje samo za našu kolekciju. Nije delovalo kao da smo ga razuverili. Razumljivo. Ovde su grupice znatiželjnih turista prava retkost.

Duž puta srećemo čobane sa stadima ovaca, koji su uvek orni za ćaskanje. Starica koja je preko trema iznela jarko crveni ćilim da ga provetri, ljubopitljivim pogledom ispratila je naš prolazak kroz sokak. Oči su nam letele preko štavljenja kože, ubacivanje sena u ambare, pečenja rakije, češljanja ovčije vune i priprema za predenje… Stari zanati za koje odavno nema mesta u urbanim sredinama, i dalje nalaze svoje mesto u Ćuštici, selu u podnožju Stare planine. Bajkovitost rustike ostavlja bez daha i evocira sećanja na priče naših baka i deka.

Ako želite da čujete sve zanimljivosti o mestu, ali i da vas ugoste, posetite domaćina Zvonka. Srdačna atmosfera u kojoj dočekuju gosta u njegovoj porodici, učiniće da se osećate kao ravnopravni član. Poslužiće vas najboljom rakijom, počastiti medom od borovih iglica, domaćim sirom i odličnom gibanicom. Podeliće sa vama mnoge anegdote iz svoje mladosti.

Kada su komšije primetile neka „vanredna dešavanja“ u Zvonkovom domaćinstvu, priključili su se razgovoru. Saznali smo da je jedan od njih ulovio 173 divlje svinje, što nas je ostavilo da zamišljamo koliko je to zamrznutih pakovanja poslaganih po rafovima neke prodavnice.

Kako nas je priča zanela, krenulo je da se smrkava, te nam je Zvonko velikodušno ponudio prenoćište. A kao mamac da ostanemo, predložio je da nas po buđenju i doručku odvede do vodopada Bigar, pokaže Zavojsko ili Bovansko jezero koja se nalaze u blizini.

Ako čeznete za autentičnošču ruralnih predela, pešačenjem po obroncima Stare planine, meštanima velikog srca i mirisnom domaćom pogačom za doručak, Ćuštica na svojih 600 metara nadmorske visine i oko 250 meštana je nepogrešiv izbor. Doći ćete možda bez ikakvih posebnih očekivanja, a zasigurno otići sa mnoštvom divnih utisaka i željom da se ponovo vratite staroplaninskoj magiji. Tamo imaju običaj da kažu „Lekar neguje, priroda leči“. Istina je, Čuštica je melem.